Palmblad.nl

exotische dieren en planten

Het gemak van graszoden

Posted by admin on nov 23, 2020 under Geen categorie

Graszoden zijn ideaal als je snel een mooi gazon wilt hebben. Deze zoden zijn misschien duurder dan graszaad; het heeft ten opzichte van graszaad vooral veel voordelen. Graszoden leggen is een handige manier en wordt door veel mensen toegepast.

Wanneer kun je deze zoden leggen?

Het leggen van graszoden is makkelijk, maar desondanks mag je er niet geheel lichtzinnig over denken. Zo is ook bij deze klus een goede voorbereiding het halve werk en het is om raadzaam om rekening te houden met bepaalde omstandigheden. Qua voorbereiding doelen we op de ondergrond. Deze dient egaal te zijn en vooral vruchtbaar. Als de ondergrond niet vlak is krijg je een hobbelige grasmat. Ook vruchtbaarheid is van belang en dat is natuurlijk een vanzelfsprekendheid. Als de ondergrond niet vruchtbaar is zullen de zoden niet aanhechten.

Ook dien je naar de omstandigheden te kijken. Her en der wordt aangegeven dat je al in maart kunt beginnen met het aanleggen van graszoden. Dat kan, maar als het ’s nachts nog flink vriest is dat niet direct slim. Gras kopen in koude maanden als maart is dus niet zo slim. Anderzijds is het aanleggen van een grasmat in de zomer ook niet echt aan te raden. Als het erg droog en heet is moet je veel sproeien en dat is eigenlijk onnodig, omdat er gedurende het jaar nog voldoende andere mogelijkheden zijn. Kijk dus ook goed naar de weersverwachtingen. Een vochtige en relatief warme periode is eigenlijk het beste. Vooral de maand augustus (vanaf ongeveer 15 augustus) is vaak ideaal.

De optimale hortensia verzorging

Posted by admin on aug 6, 2020 under Geen categorie

De zomer is in aantocht en de tuin wordt weer vol gezet met prachtige bloemen. Waar wordt je nou vrolijker van dan van kleurige bloemen in je tuin? Een van de meest populaire bloemen zijn hortensia’s. Om zo lang mogelijk te genieten van deze mooie bloemen is één ding van belang: goede hortensia verzorging. Dit is noodzakelijk wanneer je niet ieder jaar wilt investeren in nieuwe planten. Veel mensen weten zich geen raad met hun tuin. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om je tuin goed te kunnen onderhouden. Gelukkig zijn er een aantal hele handige hulpmiddelen.

Voeding voor je hortensia’s

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Er bestaan verschillende varianten van hortensia voeding. Pokon heeft een magische oplossing zodat je hortensia’s de hele lente en zomer door mooi blijven bloeien. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je er iedere dag naar om hoeft te gaan kijken. De hortensia voeding zijn korrels die je gelijkmatig uitstrooit rond de plant. Een beetje water erop en klaar ben je al. Deze hortensia voeding dien je te geven in de groei en bloeiperiode. Slimme tuinliefhebbers maken gebruik van dit super handige product. Niet alleen voor hortensia bestaat extra voeding, ook voor andere planten zoals rozen, balkonplanten en mediterrane planten bestaat er een dergelijke verzorging.

Plantenverzorging kopen

De hortensia voeding van Pokon kun je vrijwel bij alle tuincentra krijgen. Probeer het zelf en wees verrast door het resultaat. Een prachtige bloeiende tuin wil iedereen toch? Heb je blauwe hortensia’s in je tuin? Deze kunnen snel hun kleur verliezen. Veel mensen kiezen daarom liever voor roze of wit. Dat hoeft niet meer. Er bestaat zelfs een soort voeding die ervoor zorgt dat de mooie blauwe kleur van de plant weer terug komt.

Kantoorplanten zijn hip en trendy

Posted by admin on mei 13, 2020 under Decoratie

In elk kantoor zijn kantoorplanten in meer of mindere mate aanwezig. Kantoorplanten hebben vaak een stoffige uitstraling en dat is niet alleen figuurlijk, maar ook vaak letterlijk het geval. Hoe vaak kom je wel niet tegen dat kantoorplanten verwaarloosd en vol stof in een hoek van een kantoorruimte staan. Dit terwijl kantoorplanten bijzondere voordelen bieden voor de werknemers welke in eenzelfde ruimte met deze planten werken. Kantoorplanten hebben onder andere namelijk een bewezen positieve invloed op de productiviteit. Zonde dus om deze kantoorplanten te laten verstoffen in een hoek. Kantoorplanten kunnen ook hip en trendy worden ingezet.

Vaak zijn het de plantenbakken waarin kantoorplanten staan gepositioneerd welke echte kunstwerken vertolken. Deze bakken zijn vaak van velerlei materialen gemaakt en in diverse modellen gegoten. Door de diversiteit aan vormen, kleuren en materiaalgebruik kun je in elk kantoor een specifieke stijl creëren  Bovendien kun je met gebruik van grote en hoge vormen natuurlijke scheidslijnen in kantoren creëren  waardoor je afdelingen op een stijlvolle wijze van elkaar onderscheid.

Daarnaast kun je ook enkel met planten een zeer stijlvol en trendy interieur van een kantoor bewerkstelligen. Zo kun je zogeheten groene wanden creëren  Deze groene wanden bestaan uit, zoals het als zegt, enkel planten. Dit geeft een kantoorruimte een bijzonder groene uitstraling, dit in tegenstelling tot het vaak gebruikte beton en/of glas. Bovendien kan zo’n groene wand, bij de juiste plantkeuze, een echt luchtzuiverend effect creëren  Zowel de werknemers als opdrachtgevers kunnen zo in een comfortabele ruimte de werkzaamheden uitvoeren.

Met behulp van bovenstaande voorbeelden is eens te meer duidelijk geworden dat het stoffige imago van kantoorplanten verleden tijd kan zijn. Juist met een trendy en stijlvolle invulling kun je veel bereiken met de inzet van kantoorplanten.

Wintertips voor je dieren en planten in je tuin

Posted by admin on feb 7, 2020 under Overig

Laat gezonde egels vooral met rust. Alleen zieke of zwakke dieren kunt u verzorgen en/of bijvoeren. Geef in ieder geval nooit melk te drinken, alleen water op een lage schaal. U kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld een blikje kattenvoer of bruin brood en fruit.

Zieke, aangereden of moederloze egeljongen moeten naar een egelasiel. In twijfelgevallen kunt u bellen met een egelasiel of met de Stichting Egelopvang Nederland.

Vogels moet u nooit voer geven waarin zout is verwerkt. Hierdoor kan uitdroging optreden die onvoldoende met vocht kan worden gecompenseerd. Ook margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt. Kaas moet u zonder het schadelijke plastic randje voeren.

Laat noten, broodkruimels en kaas achter op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden van vogels. Ook drinkwater mag niet ontbreken op een voederplaats. Dek het water tijdens een strenge winter wel af met een stuk gaas, zodat de vogels niet kunnen gaan badderen en dus niet kunnen bevriezen.

Vetbollen voor vogels zijn te koop in de supermarkt en dierenwinkels, maar u kunt ze ook makkelijk zelf maken. Vermeng zaden (zonnepitten, maanzaad en hennepzaad) met broodkruim en gesmolten reuzel. Laat het stollen en stop het in een netje, knoop het dicht en hang het buiten in een struik of aan de voederplank op.

Op het water overnachtende vogels kunnen ’s nachts (en bij strenge vorst overdag) vastvriezen aan het ijs. Probeer ze nooit van het ijs los te trekken, maar probeer ze met een stukje ijs rondom hun lichaam of poten voorzichtig los te maken. Breng ter voorkoming van het vastvriezen een strolaag rond wakken op het ijs aan.

Zorg ervoor dat de vijver niet bevriest, zodat kikkers en vissen zuurstof kunnen krijgen. Hak het ijs niet aan stukken en gooi geen kokend water op het ijs, hierdoor kunnen de vijverbewoners gewond raken.

Hark de bladeren uit de tuin de perken in, ruim ze niet op. Allerlei dieren kunnen zich onder de bladeren verschuilen tijdens de winter.

De azuurblauwe vliegenvanger

Posted by admin on okt 16, 2019 under Overig

De azuurblauwe vliegenvanger (Hypothymis azurea) komt niet alleen maar op Java voor. Hij behoort tot de groep van monarchvliegenvangers, (onderfamilie Monarchinae). Het verspreidingsgebied van deze vogels ligt van India tot Zuid-China en de Filippijnen. De azuurblauwe vliegenvanger wordt zestien centimeter lang. Het vrouwtje verschilt van het mannetje, omdat bij haar de zwarte tekening ontbreekt en haar vleugels een wat meer bruinachtig vleugeldek hebben.

Gewoonlijk komen deze vogels voor langs bosranden of in boomgroepen, die niet ver van het echte bos zijn verwijderd. Meestal leven deze vogels solitair, maar ze worden ook wel samen met een groep andere vogels gezien. Het zijn bijzonder levendige en actieve vogels, die uitsluitend leven van insecten, die ze in het gebladerte en tussen de takken vinden. Anders dan hun naam doet vermoeden, vangen ze geen vliegen.

Dat doen hun naaste verwanten wel. Het nest wordt in dicht struikgewas niet al te hoog boven de grond gebouwd, grotendeels door het vrouwtje. Het legsel bestaat uit twee tot drie eieren. Over het broedgedrag van deze vogels is niet veel meer bekend dan dat mannetje en vrouwtje samen broeden en de jongen verzorgen. Broedresultaten in gevangenschap zijn niet bekend.

De meest populaire tuinplanten van 2019

Posted by admin on jun 26, 2019 under Overig

 

 

 

 

 

 

De zomer is eindelijk daar en dat betekent lekker genieten van het zonnetje in je tuin! In deze tuin kunnen natuurlijk planten en bloemen niet ontbreken. Mocht je de tuin nog niet helemaal gepimpt hebben en kan het nog wel een paar nieuwe planten gebruiken? Ga dan snel een aanhanger huren en ontdek hier welke planten je zeker aan moet schaffen!

 

Hortensia

Deze tuinplant zie je eigenlijk ieder jaar wel verschijnen in mensen hun tuinen en mag dan ook dit jaar niet ontbreken. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, waardoor de plant niet hoeft te vervelen. Je kan ieder jaar bij wijze van een andere soort aanschaffen. De tuinplant heeft prachtige bloemen die voornamelijk verschijnen in de kleuren paars, roze en blauw. De kleur is afhankelijk van de grond. Indien de hortensia op een zure grond staat, worden de bloemen vaak blauw. Bij een minder zure grond neigen de bloemen meer naar een roze kleur. Altijd leuk zo’n verrassing.

 

Kleine maagdenpalm

Deze plant is pas echt onderhoudsvriendelijk en daarom voor eenieder die niet teveel werk wil hebben van de tuin een aanrader. Deze plant is een echte bodembedekker. Dit betekent dat daar waar de plant groeit, geen onkruid kan groeien. Ideaal toch! Bovendien zijn de planten zeer sterk en kunnen ze de schaduw ook prima verdragen.

 

Lavendel

Ook deze plant zien we eigenlijk ieder jaar wel terugkomen. Hij is vooral zo populair vanwege zijn mooie diepe paarse kleur en natuurlijk de heerlijke geur die het afgeeft. Daarnaast is deze plant ook goed voor het milieu, aangezien de plant ook zeer geliefd is bij hommels, bijen, vlinders en andere insecten. Door deze plant te plaatsen, breng je jouw tuin dus echt tot leven!

 

Vlinderstruik

Over leven gesproken, de vlinderstruik trekt gigantisch veel insecten aan. De struik biedt vooral een enorme aantrekkingskracht voor verschillende vlindersoorten. Daar komt bij dat de vlinderstruik ook mooie kleurrijke bloemen laat groeien. Het geeft je tuin dus een echte boost.

 

Klimop

Hoewel deze plant geen prachtige bloemen heeft, komt deze wel veel voor. Het wordt voornamelijk gebruikt om een afscheiding te maken om een zo natuurlijke manier. Dit geeft je tuin natuurlijk een hele andere look dan een betonnen muurtje. Bovendien blijft de klimop het gehele jaar groen, want je tuin in de koude wintermaanden ook wat kleur geeft. De plant heeft dus weinig onderhoud, je zult hem alleen wel af en toe eens moeten snoeien.

Het leuke aan al deze planten is dat ze eenieder vrij makkelijk te onderhouden zijn en daarvoor voor iedere tuin geschikt zijn. Krijg jij nu ook zo’n zin om je tuin op te leuken? Wacht dan niet langer, ga een aanhangwagen huren en aan de slag ermee!

Jouw huis een betere luchtzuivering geven?

Posted by admin on mei 24, 2019 under Overig

Vieze luchtjes in huis, een muffe geur? Je kent het natuurlijk wel, maar wat kan je er nu het beste aan doen? Er bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om een luchtreiniger aan te schaffen, maar deze maakt dan weer zoon herrie waar je ook niet op zit te wachten. Het juiste antwoord is natuurlijk, luchtzuiverende planten!

Luchtzuiverende planten


Enkele jaren geleden heeft NASA, het ruimtevaart onderzoek instituut een onderzoek gedaan naar de top 10 meest luchtzuiverende planten. De meeste planten van deze lijst vind je dus ook al snel bij mensen thuis terug zonder dat ze weten wat de extra kwaliteit van de plant is. Luchtzuiverende planten filteren naast alleen de nare geurtjes ook schadelijke stoffen uit de lucht, zo houd je jouw huis een prettige omgeving voor jou en je gasten.

Planten om een stoel

Veel voorkomende planten in huis

De planten die je het meeste terug zal zien komen in huiselijke interieurs zijn bijvoorbeeld goudpalmen, ook wel areca palm genoemd. Een prachtige plant met grote groene waaiers. De goudpalm komt oorspronkelijk uit de tropen in Madagaskar, hier is het erg vochtig en dat is ook erg belangrijk bij de verzorging van de palm. Een areca palm kopen ‌is dan ook wel een goed idee om jou urban jungle te beginnen. De goudpalm houd er van om in het licht te staan of in half schaduw, maar staat liever niet in de zon omdat dat de plant te snel uit droogt. Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende soorten palmen maar de goudpalm/areca palm blijft wel de beste luchtzuiveraar.

Een mooi boompje voor in je interieur

Een andere echte aanrader is de dracaena, ook wel dragon tree en drakenboom genoemd. Een ruig uiterlijk, makkelijk te onderhouden en kei goed in het zuiveren van je lucht! De dracaena geeft jouw interieur ook nog eens een boost, de plant heeft een stoer en robuust uiterlijk. Het is wel een aanrader voor bijvoorbeeld een landelijk of industrieel interieur.

Er zijn veel verschillende dracaena’s op de wereld, wel meer dan 80 verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn de dracaena marginata, dracaena lemon lime en natuurlijk de dracaena janet craig.  De drakenboom is een makkelijk te onderhouden plant, geef hem 1 x per 2 weken een scheutje water en niet te veel zonlicht.

Zo kies je juiste Laurier

Posted by admin on feb 12, 2019 under Decoratie

Laurier komt in een hoop verschillende vormen. Wanneer je laurier wil gaan kopen voor welke toepassing dan ook dan is het belangrijk om van te voren te weten wat het verschil is tussen de verschillende soorten laurier en welke dus het beste pas bij wat jij wil met de laurier. In de deze tekst gaat het vooral over de laurier als plant ter decoratie. Ook gaan we kijken naar de kenmerken van de laurier, zowel qua uiterlijk als qua toepassingen.

Laurier

Laurier is een plant uit de laurierfamilie. De plant staat bekend om zijn groene blad. Alle soorten laurier die er zijn, zijn winterhard en kunnen dus ook in de winter overleven. Wel tot maximaal een temperatuur van -15/-20. Sommige soorten zijn ook nog eens wintergroen. Dat houdt in dat zij in de winter ook hun groene kleur blijven behouden en dus niet uitvallen wanneer de temperatuur daalt. Dat is bijzonder aangezien dit bij de meeste planten en bomen niet het geval is. De laurier wordt ook veel gebruikt als haag. Wanneer men geen conifeer wil, maar wel een natuurlijke afscheiding wil van de tuin, planten zij een laurier. Omdat de laurier zowel in de hoogte als in de breedte groeit, zal er ook minder geplant hoeven te worden.

De laurier komt ook veel voor in de keuken als kruid. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in stoofpotten of andere gerechten. De Laurier wordt dan lang tijdens het koken in het gerecht geplaatst zodat hij smaak afgeeft. Het blad zelf kan niet gegeten worden.

Verschillende soorten laurier

Er zijn dus verschillende soorten laurier. Hieronder gaan we een aantal van de variaties bekijken en wat de eigenschappen zijn bij de verschillende soorten laurier.

Prunus caucasica

De Prunus Caucasica is een plant die uitstekend gebruikt kan worden als haag. De plant groeit in de hoogte dus voor een smalle haag is hij geschikt. Voor een bredere haag kan er beter gekozen worden voor een bredere soort laurier.

Prunus lusitanica

De Prunus lusitanica ofwel de Portugese laurier is een bredere lauriersoort. Ook deze versie is uitermate geschikt als haag en een langzaam groeiende versie van de laurier. Wanneer deze laurier niet gesnoeid wordt, krijgt hij in het voorjaar kleine witte bloemetjes.

Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’

Als laatste de Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’. De Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’, ofwel de laurierkers, is een bijzondere variant van de laurier. Deze plant kan enorm in de breedte groeien en wordt met die reden ook wel gebruikt om de bodem te bedekken. Het is raadzaam om er ongeveer 3 per meter te nemen zodat het mooi gevuld is. Deze versie van de laurier wordt ook in verschillende vormen gekweekt en is dus ook beschikbaar als plant op stam of als een boom.

Tot slot

De laurier is dus een veelzijdige plant die vele toepassingen kent. Naast dat de plant gebruikt wordt in voeding, is het ook een plant die gebruikt wordt ter decoratie.

Bron: Tuinkenners.nl

Hoe krijg je een mooie tuin zonder al het werk?

Posted by admin on okt 29, 2018 under Geen categorie

Iedereen houdt van een mooie tuin, maar tuinieren… Niet ieders favoriete hobby. Hoe kun je er nou
voor zorgen dat je een prachtige tuin hebt, maar er niet teveel werk voor hoeft te doen? Hieronder
volgen een aantal tips:

1. Zo min mogelijk (echt) groen

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk groen in de tuin hebt. Een bloem of een plant vraagt water en
verzorging. Hier moet je dus iets voor doen. Wanneer je de bloemen en planten niet verzorgt worden
ze lelijk en zorgen ze voor een onprettig aangezicht. Tegenwoordig is er de mogelijkheid om kunst
bloemen en planten te kopen. Deze hoef je geen water en verzorging te geven, maar zorgen wel voor
een mooi groen en eventueel kleurig aangezicht. Op die manier heb je wel de planten, maar niet de
verzorging.

2. Kunstgras

Om bij de vorige tip te blijven, neem kunstgras. Ook gras is een plant die water en verzorging nodig
heeft. Gras wordt bruin, lelijk en dor wanneer je het niet goed verzorgt. Kunstgras is tegenwoordig gemakkelijk online te koop en je kunt het eventueel ook laten leggen. Dus geef je zelf geen onnodig
werk en neem kunstgras in plaats van gewoon gras.

3. Omheining

Als de binnenkant van de tuin geen verzorging nodig heeft, zoek je natuurlijk ook een omheining die
weinig tot geen verzorging nodig heeft. Neem dan een hardhouten schutting. Hardhout heeft weinig tot
geen verzorging nodig en gaat veel langer mee dan andere soorten hout. Op deze manier bespaar je
jezelf dus ook de verzorging van de schutting.

4. Helemaal geen groen

Helemaal geen groen in de tuin? Ook een optie. Neem in plaats van gras bijvoorbeeld grind. Grind
zorgt voor een luxe uitstraling en weinig onderhoud. Bij grind is het wel belangrijk dat je een
worteldoek onder het grind plaatst. Zonder dit worteldoek is de kans groot dat onkruid alsnog een weg
vindt. Dan heb je alsnog het groen in de tuin en kost het alsnog de moeite die je jezelf juist met grind
wil besparen.

5. Patio

Wanneer je een grote plek reserveert voor het terras, ontneem je jezelf nog meer werk om de tuin
mooi te houden. Natuurlijk heeft een terras onderhoud nodig, maar het zal nooit zoveel werk zijn als
wanneer je een gazon of bloementuin hebt. Een terras moet een of twee keer per jaar
schoongespoten worden met een hogedrukreiniger, maar dat is alles. Wanneer je dit niet doet, komt
er alg op het terras. Op die manier krijg je dus alsnog het groen in de tuin en dat is wat je juist niet
wilt.

Al met al zijn er dus genoeg tips die je kunt gebruiken om een mooie tuin te hebben zonder alle
moeite en verzorging die er bij kan komen kijken. Zonder groene handen kun je dus alsnog een
prachtige achtertuin hebben.

Bloembollen in december?

Posted by admin on apr 27, 2018 under Geen categorie

Menig Nederlander heeft als hobby om een mooie tuin te creëren en deze te verzorgen. Daar kun je eigenlijk alleen in de zomer van genieten omdat de bloemen en planten dan in bloei staan. Hortensia’s zijn populair maar bloembollen doen het ook nog steeds goed. Bollen bieden meer mogelijkheden zoals het vroegtijdig laten bloeien in een binnen omgeving.

Je kunt namelijk elke week nieuwe bloemen halen maar kunstplanten of bloembollen hebben wat dat betreft een langere levensduur. Het is een leuke bezigheid die ervoor kan zorgen dat je in december al bloemen in de bloei hebt staan. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het soort bloem dat je binnenhuis wilt laten groeien.

Hoe moet je bloembollen planten?

De tulp- of hyacintenbollen moeten met de neus gelijk zijn met het grondniveau van de pot of de schaal. Krokussen moeten dieper weg gestopt worden; minstens een paar centimeter onder de grond, terwijl narcissen paar centimeter uit mogen steken. Een bol die niet in bloei staat is natuurlijk niet heel aantrekkelijk.

Daarom kan het helpen om de schaal of pot wat op te fleuren met andere materialen. Bedek de bollen met een laagje mos of koop wat houtsnippers om de (pot)grond te bedekken. Je kunt zelfs de schaal met water vullen. Het nadeel is dat de bloembollen dan maar één keer te gebruiken zijn. Kies een donkere en koele plaats waar de pot mag staan.

Een temperatuur van circa 12° C is voldoende. Het resultaat zal zichtbaar zijn na 8 tot 9 weken want dan beginnen de bollen scheuten te vormen. Daarna mag je de schaal met bloemen natuurlijk op een prominentere plaats neerzetten.