Palmblad.nl

exotische dieren en planten

De wonderbare reis van een vlinder

Posted by admin on jan 5, 2012 under

De monarchvlinder (Danaus plexippus) vliegt ieder najaar in 25 dagen van Canada naar Mexico om daar te overwinteren. Dat is een afstand van 4200 km. In het voorjaar vliegt de vlinder stukje bij beetje weer terug om in augustus in de vierde generatie weer in Canada aan te komen. Een oud ritueel, dat duizenden jaren teruggaat.

 De monarchvlinder bevolkt in de zomertijd het grensgebied tussen Canada en de Verenigde Staten. Dat is wanneer de dagen lengen en de temperaturen omhoog schieten. Het zijn de ideale omstandigheden voor de voortplanting van deze kleurrijke vlinder. Bij de eerste zonnestralen openen de vlinders hun vleugels om de warmte te omarmen. Als die een temperatuur van 16 graden heeft bereikt, vliegen ze rond in cirkels en bedekken de hemel als een kleurrijk tapijt.

Wanneer de Canadese zomers aflopen en de dagen weer korter worden, krijgt de monarch het moeilijker. Er is niet zoveel meer te eten en de enige uitweg is op zoek te gaan naar een warmere streek; in dit geval het naburige Mexico. De monarch wacht een lange, vermoeiende reis, die niet altijd even gemakkelijk is. Dagelijks verplaatsen de vlinders zich vanaf 9.30 uur in de ochtend tot aan de schemering, waarna je ze in groepen van 600 ziet overnachten in de bomen, die ze onderweg tegenkomen.Tijdens de vlucht worden hoge bergen gemeden en vliegen de vlinders meest over open valleien, waar ze zich laten meevoeren op de winden van het noorden. Bij sterke wind nemen de vleugels de V-vorm aan om de snelheid en de richting te controleren. Is de wind mild, dan slaan ze de vleugels helemaal uit en laten ze zich op de bries meevoeren. Met deze vliegtechniek legt de monarch een afstand van 4.000 kilometer af in een tijdsduur van 25 dagen, waarna ze arriveren in het zachte klimaat van Zitacuaro, Ocampo en Angangeo in de Mexicaanse staat Michoacan.

Hoe houden de vlinders zich in leven? Onderweg voedt de monarch zich met nectar van allerlei planten, maar voor de voortplanting moet het mannetje essentiële stoffen halen uit planten van de Compositenfamilie. Rupsen eten alleen van planten uit de zijdeplantfamilie, Asclepidaceae en met name giftige soorten (A. incarnata, A. curassavica). Voor de monarch betekent dit bescherming, want de vieze smaak en onaangename geur van de plant houden gevaren, die andere insecten bedreigen, op een afstand. Het waarom van de wonderbaarlijke reis is ook een vraag. De overtocht van de monarch is niet alleen een indrukwekkende reis, maar een groot mysterie voor de mensheid. Wetenschappers en biologen veronderstelden al lang dat de Canadese monarchvlinder de winter doorbracht in tropische gebieden, maar waar? Dat was een mysterie tot 1975, toen na jaren zoeken eindelijk de plek werd ontdekt, waar de vlinders hun winterslaap deden. Daarna pas konden de migratieroutes worden vastgesteld, die de vlinders volgen vanaf het moment dat zij hun eigenlijke zone verlaten. En tot ieders verbazing was dat in een gebied op 2700 meter hoogte, waar de nachtelijke temperaturen soms rond de nul graden liggen. Omdat de vlinder een koudbloedig insect is, kan hij zich aanpassen aan het klimaat en maakt het hem mogelijk om energie en vet vast te houden, die hij nodig heeft bij zijn lange reis terug. Half februari, wanneer de temperatuur weer hoger wordt en de dagen langer worden, begint de monarch zich meer te verspreiden. Dan gaat hij op zoek naar bloemen, waarvan de nectar energie geeft voor de zware reis terug. Half maart is het zo ver. Dan is er van het gebied weinig over dan de overblijfselen van duizenden vlinders. De bossen maken zich op voor de zomer en wachten het najaar af. Dan herhaalt zich het unieke fenomeen, waarvan de toekomst in de handen van de mensheid ligt.